FAQ
IT Quality & Data

Vragen over IT quality, testen, data of Business Intelligence? In deze FAQ vind je het antwoord!

Veelgestelde vragen
per onderwerp

Bekijk hieronder de verschillende categorieën en spring direct naar de juiste!

Software testing & test management

Bekijk

Testautomation

Bekijk

Agile & Scrum

Bekijk

Business analyse

Bekijk

Performance testing

Bekijk

Business Intelligence

Bekijk

Data engineering

Bekijk

Software testing
& test management

Software testing is het proces waarbij software wordt onderzocht om informatie te krijgen over de kwaliteit van het product of de dienst. Er zal worden aangetoond in hoeverre de software aan de vooraf gestelde eisen voldoet. De verschillen tussen de eisen, vastgelegd in de testbasis, en de opgeleverde software wordt met testen inzichtelijk gemaakt. Deze geconstateerde verschillen worden issues (bevindingen) genoemd. Hulp nodig bij het testen van je software? De testexperts van Heeyoo staan voor je klaar! Get in touch.

Het testen van IT-systemen is belangrijk om de kwaliteit van het product te waarborgen en inzicht te krijgen in mogelijke risico’s en verbeteringen. Door goed te testen ontdek je problemen die belangrijk zijn voor jouw belanghebbenden en voorkom je dat software wordt opgeleverd die niet aan de gebruikersbehoeften voldoet. Vroegtijdige foutdetectie bespaart ook nog eens kosten en voorkomt frustraties in latere fasen van het project.

Er is geen ‘beste’ testaanpak voor het testen van IT-systemen, omdat elk project en product zijn eigen unieke eigenschappen heeft. De aanpak die je kiest, hangt af van diverse factoren zoals productrisico’s, de beschikbare tijd, de complexiteit en het doel van de tests. Bij Heeyoo ontwikkelden we het ‘Situationeel testen’ model om de testaanpak te optimaliseren op basis van jouw organisatie- en projectdoelstellingen, en de specifieke kenmerken van het systeem. Onze consultants kunnen met dit model de testaanpak aanpassen aan jouw specifieke situatie. Let’s talk!

Goede Testers met een sterk analytisch vermogen, oog voor detail en communicatieve vaardigheden kunnen jouw IT-systemen testen. Kortom: de Testers van Heeyoo! Ze leren niet alleen de context van je systeem kennen, maar ook de gebruiksomgeving, de processen en de gekozen ontwikkelmethodiek. Ons team van hoogopgeleide en getalenteerde Testers vormt daardoor de schakel tussen IT en jouw organisatie. Benieuwd naar wat we specifiek voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Dat verschilt per situatie, maar het is vrijwel altijd verstandig om vanuit verschillende invalshoeken te testen. Dat kan door het combineren van testsoorten, zoals unit testen, integratietesten, systeemtesten en acceptatietesten. Het ook is belangrijk om de juiste combinatie van technieken te kiezen die aansluiten bij de aard van jouw software, om zo een grondige testdekking te garanderen. Als je hierbij ondersteuning nodig hebt, staan wij klaar om met je mee te denken!

Regressie betekent teruggang of achteruitgang. Een regressietest is een testvorm waarbij de kwaliteit van de applicatie opnieuw wordt gecontroleerd nadat er (software) wijzigingen zijn doorgevoerd in deze applicatie. Er wordt gecontroleerd of de niet-gewijzigde onderdelen nog steeds werken volgens de kwaliteitseisen. Wanneer dit zo is, heeft er geen regressie plaatsgevonden.

Tijdens een acceptatietest wordt er vastgesteld dat de software aan de eisen en wensen van de opdrachtgever voldoet. De test wordt uitgevoerd op een acceptatieomgeving die qua software en hardware zo veel mogelijk gelijk is aan de productieomgeving. Een acceptatietest kent verschillende vormen, elk passend bij hun eigen doel. Meer weten over acceptatietesten? Bezoek onze software testing pagina.

Om het testproces te versnellen, is het een goed idee om na te denken over test automation voor softwarechecks die vaak herhaald moeten worden en daardoor veel tijd in beslag nemen. Het is ook belangrijk om testcases te prioriteren op basis van de mogelijke risico’s die ze met zich meebrengen. Daarnaast kan extra exploratory testing een oplossing zijn om nieuwe inzichten te verkrijgen zonder dat er uitgebreide voorbereiding nodig is. Dit is een techniek waarbij testers op basis van hun ervaring belangrijke aspecten testen zonder dat hier een vooraf uitgewerkt testplan voor is.

Testautomation

Testautomation is het automatiseren van het testproces waarin verschillende testen en testresultaten bewaakt worden, om ervoor te zorgen dat het product voldoet aan de vooraf gestelde kwaliteitsnormen. De geautomatiseerde testsoorten worden in verschillende lagen van applicaties of systemen uitgevoerd zonder tussenkomst van mensen. Het voordeel van testautomation is dat zowel bestaande als nieuwe functionaliteiten binnen korte tijd getest kunnen worden.

Je kunt beginnen met testautomatisering wanneer de code stabiel is en weinig verdere wijzigingen worden verwacht. Ook is het van belang dat de testorganisatie een volwassen niveau heeft bereikt, met een werkende testomgeving en uniforme werkwijzen. Als je organisatie zich richt op snellere productiereleases of meerdere releases per jaar, is het wellicht tijd om te beginnen met het automatiseren van je testcases. Heeyoo staat klaar om je hierbij te ondersteunen. Nieuwsgierig naar hoe we dat doen? Laten we in contact komen!

Begin met testautomatisering door de juiste benadering te kiezen, bijvoorbeeld volgens de testautomatiseringspiramide van Mike Cohn. Deze piramide benadrukt dat testen op verschillende niveaus kan plaatsvinden, waarbij automatisering op de lagere niveaus efficiënter en kosteneffectiever is. Dus, richt je niet alleen op geautomatiseerde User Interface tests, maar overweeg ook Unittests en API/Integratietests. Kies voor elk type test de efficiëntste aanpak en tool.

Bij het kiezen van een testtool kun je de testpiramide als leidraad gebruiken. Elk niveau in de piramide vraagt om een ander type testtool. Afhankelijk van je behoeften kun je zowel open source of betaalde tools overwegen. Voor API / integratie testen zijn bijvoorbeeld SoapUI en Postman veelgebruikte tools. Voor user interface automatisering bieden Selenium en CodeCeptJS goede mogelijkheden. Als het om performance testen gaat, is JMeter een geschikte tool om te overwegen. Heb je nog vragen over welke tool het beste bij jouw situatie past? Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze!

Er zijn verschillende populaire testautomatiseringstools beschikbaar om uit te kiezen, afhankelijk van je projectbehoeften. Als je mobiele apps wilt testen, is Appium een uitstekende keuze. Voor webapplicaties biedt Cypress veel mogelijkheden. Als je in Java ontwikkelt, is JUnit een betrouwbare optie voor testautomatisering. Elk van deze tools heeft unieke eigenschappen en specialisaties, dus kies zorgvuldig op basis van wat het beste past bij jouw specifieke projectbehoeften. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste tool? De professionals van Heeyoo helpen je graag. Neem gerust contact op!

Selenium Webdriver is een flexibel open source framework dat gebruikt kan worden om geautomatiseerde tests te schrijven en uit te voeren op verschillende browsers en platformen. Het framework simuleert de interactie met de browser zoals een normale gebruiker dat zou doen. Wat dit framework zo krachtig maakt, is de flexibiliteit om code te schrijven in een taal naar keuze. Dit geeft gebruikers de vrijheid om rapportages, workflows en gevarieerde testdata naar eigen inzicht en expertise toe te voegen.

Robot Framework is een generiek open source automation framework dat gebruikt wordt voor testautomatisering. Robot Framework is open en makkelijk uit te breiden door middel van libraries. Hierdoor kan Robot Framework virtueel met alle andere bestaande testing tools samenwerken om een krachtige en flexibele automatiseringsoplossing te bieden. Robot Framework maakt gebruik van makkelijk leesbare steekwoorden voor het schrijven van tests. Deze zijn naar wens uit te breiden met behulp van Python.

SoapUI is een krachtige tool om een breed scala aan API-tests te automatiseren en te beheren. Met de mogelijkheid om rechtstreeks via REST of SOAP de backend-logica te testen, kunnen testruns tot wel tien keer sneller worden uitgevoerd door de frontend te omzeilen. SoapUI biedt een gebruiksvriendelijke UI waarmee je eenvoudig testsuits kunt opzetten, maar de ware potentie komt naar voren wanneer je standaardfunctionaliteiten aanvult met Groovy test scripts. Als je stapsgewijs wilt werken naar een volledig geautomatiseerde API-testsuite, is SoapUI een uitstekende keuze.

Postman is een handige tool om RESTful API’s te creëren, delen, testen en documenteren. Met een moderne gebruikersinterface en eenvoudig JSON-dataformaat, kun je eenvoudig requests versturen door alleen de URL, verplichte headers en HTTP-methode in te vullen. Postman biedt alle functionaliteiten die je van een API-testtool mag verwachten, waaronder ontwerpen, mocken, publiceren, monitoren, debuggen en geautomatiseerd testen van API’s. Zowel Developers als Testers kunnen Postman gebruiken om applicaties te bouwen, API’s te debuggen en endpoints en responses te testen in verschillende omgevingen.

CodeceptJS is een gebruiksvriendelijke end-to-end testtool met een laag instapniveau en efficiënte resultaten oplevert. Met zijn eenvoudige installatie en de verschillende lagen rondom Selenium is uitgebreide automatiseringskennis niet nodig. Dit maakt het mogelijk om snel GUI (Graphical User Interface) tests uit te voeren. Naarmate gebruikers meer kennis opdoet, kan CodeceptJS ook worden gebruikt voor UNIT-testen.

JMeter is een open source tool die veel wordt ingezet voor load- en performance tests van webapplicaties. Door gebruik te maken van HTTP-requests simuleert het een ‘load’ op de webapplicatie. Hiermee kun je testen of de applicatie voldoet aan de gestelde verwachtingen voor response tijden en bij welke hoeveelheid requests de applicatie mogelijk prestatieproblemen kan ervaren.

Testautomatisering biedt diverse voordelen, waaronder een snellere uitvoering, een bredere testdekking en verbeterde efficiëntie. Het is vooral ideaal voor herhaalbare en tijdrovende checks, waarbij dezelfde testcases regelmatig moeten worden uitgevoerd. Het is raadzaam om testautomatisering te overwegen wanneer je functionaliteit hebt die weinig verandert en een vastgestelde set testcases die regelmatig moeten worden uitgevoerd. Dit helpt om de testinspanningen te optimaliseren en de kwaliteit van het product te waarborgen.

Het opzetten van een succesvolle testautomatisering vereist een heldere strategie en een goed opgeleid team. Begin met het automatiseren van kleine en eenvoudige testcases en breid dit geleidelijk uit naar complexere scenario’s. Goede afstemming met belanghebbenden is essentieel om de juiste prioriteiten te stellen en verwachtingen helder te krijgen. Identificeer geschikte testautomatiseringstools die passen bij de project- en organisatiebehoeften. Door deze stappen te volgen, kun je een effectieve en efficiënte testautomatisering implementeren.

Agile & Scrum

Agile gaat over het sneller kunnen aanpassen aan veranderingen dan bij traditionele projecten die bijvoorbeeld met een watervalmethode werken. Hierbij worden verschillende manieren van werken gebruikt, zoals Scrum, Extreme Programming (XP), Lean Startup en Kanban. Scrum is een populair en eenvoudig te begrijpen framework binnen Agile. Heb je hulp nodig bij het kiezen of implementeren van een Agile framework? Geen zorgen, we’ve got you! Zelfs als je al een framework gebruikt, maar niet de gewenste resultaten ziet, kunnen we samen kijken naar een succesvolle aanpak!

In Scrum gaat kwaliteit niet ten koste van snelheid, maar is het juist de kern van het framework! Elk teamlid is verantwoordelijk voor de productkwaliteit, ongeacht hun specialisatie. Maximalisatie van waarde voor de gebruiker staat centraal, en een focus op kwaliteit zorgt voor effectiviteit en versnelling van het proces. We gaan slim om met keuzes op korte termijn die kwaliteit kunnen beïnvloeden, door inzicht en analyse van de risico’s.

Wanneer je met veel mensen of teams Scrum werkt, is het belangrijk om te denken aan het schalen van het proces. Er zijn verschillende schalingsmodellen, zoals Scrum@Scale, Nexus, LeSS, en SAFe. Welk model het beste past, hangt af van de behoeften, risico’s en uitdagingen van jouw organisatie. Samen met ons kun je de beste aanpak kiezen en inschatten of een Scrum-of-Scrums een goede start kan zijn voor meer transparantie en samenwerking tussen teams. Let’s connect!

DevOps bouwt verder op de principes van Scrum en Agile, maar gaat nog een stapje verder met het principe ‘You build it, you run it’. Het draait om totale verantwoordelijkheid, van het idee tot het daadwerkelijke gebruik, met een focus op waarde, feedback, en teamwork. DevOps legt meer nadruk op end-to-end verantwoordelijkheid, continue integratie en deployment (CI/CD), automatisering en monitoring. Een DevOps-team kan uitstekend werken binnen het Scrum-framework, waarbij Agile ontwikkelen een basisvoorwaarde is.

Om met succes de DevOps denkwijze te implementeren, is het belangrijk om een slimme aanpak te kiezen die draagvlak en enthousiasme binnen je organisatie creëert. Begin klein, betrek het Ops-team bij Dev-team stand-ups, geef autonomie aan het team en creëer een gedeelde visie en doelstelling. Zorg ervoor dat je het proces voortdurend monitort en verbetert. Als je hulp nodig hebt bij de overstap naar DevOps, laten we dan eens kennismaken!

Met Agile werken heb je de flexibiliteit en snelheid om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het stimuleert betere communicatie, hogere klanttevredenheid en vroegtijdige levering van waardevolle functionaliteit. ​​Ook vallen de kosten lager uit wanneer problemen of veranderingen eerder aangepakt kunnen worden. In een ontwikkeltraject loopt men al snel tegen het probleem aan dat veel dingen niet gaan zoals verwacht. Taken lopen vaak uit en onverwachte problemen blijven optreden. Dit vereist een bepaalde flexibiliteit die andere ontwikkelmethodes, zoals waterval, te weinig bieden. Door de kortere periodes van werken ontstaat de mogelijkheid om de prioriteiten te verleggen. In tegenstelling tot de watervalmethode, waar er wordt gewerkt vanuit een vaste cyclus waarbij verandering van inzicht inhoudt dat al het werk uit de voorbereiding (in het ergste geval) niet meer gebruikt kan worden.

Om je team effectief te schalen in een Agile omgeving, kun je gebruik maken van frameworks zoals Scrum of SAFe. Deze frameworks bieden bepaalde kaders, zodat jij Agile kunt gaan werken. Zorg ervoor dat de rollen duidelijk zijn, er goede communicatie is en de samenwerking tussen teams nauw is om succesvol op te schalen.

In een Scrum-team heb je drie belangrijke rollen: de Product Owner, die de productvisie beheert en beslissingen maakt over de prioriteiten van de stories; het developmentteam, dat de functionaliteit bouwt; en de Scrum Master, die ervoor zorgt dat het Scrum-proces soepel verloopt en obstakels wegneemt. Hoewel alle leden van het developmentteam qua naam dezelfde rol en een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben, zijn in de praktijk vaak meerdere expertises (zoals Ontwikkelaars, Testers of Business Analisten) vertegenwoordigd.

Business analyse

Begin met het opstellen van requirements voor je IT-project tijdens het projectplan. Identificeer doelen en business requirements met de juiste diepgang en valideer ze met alle stakeholders. Daarnaast stel je gebruikers-  en systeem requirements op die passen bij de behoeften van het project. Vergeet niet om functionele, kwaliteits- en beperkingsrequirements vast te leggen en zorg voor een duidelijke traceerbaarheid van onder naar boven om bij te dragen aan de projectdoelen.

Om de kwaliteit van je requirements te waarborgen, is het essentieel om ze te valideren bij de relevante stakeholders. Zo creëer je overeenstemming en een gedeelde visie. Houd er rekening mee dat requirements gedurende het hele project beheerd moeten worden en vatbaar zijn voor veranderingen. Door wijzigingen en nieuwe inzichten in de requirements op te nemen, kun je een goede verificatie en validatie mogelijk maken tijdens de gehele projectlevensduur.

Zelfs binnen een Agile ontwikkelproces blijft het belangrijk om requirements op te stellen. Dit zorgt voor duidelijkheid over het te bouwen product en waar de developer informatie vandaan kan halen. Hoewel de aanpak kan variëren, staan we klaar om je te helpen de beste manier te vinden om requirements op te stellen, te documenteren en te beheren voor je project. Op deze manier zorgen we ervoor dat de details van beslissingen gedurende het project behouden blijven, zelfs als er in de toekomst wijzigingen of toevoegingen aan het product worden gedaan. Laten we in contact komen en samen aan de slag gaan!

Om effectief om te gaan met veranderende requirements, is het essentieel om een flexibele aanpak te hanteren, zoals een Agile werkwijze. Houd de communicatie met stakeholders open, maak gebruik van iteratieve ontwikkeling en documenteer wijzigingen zorgvuldig. Op die manier kun je het project succesvol beheren en aanpassen aan veranderingen.

Een aantal goede technieken voor het verzamelen en documenteren van requirements zijn onder andere het houden van interviews met stakeholders, het organiseren van workshops, het opstellen van gebruiksscenario’s en het maken van prototypes. Zorg ervoor dat je de requirements helder en gestructureerd documenteert, zodat ze begrijpelijk zijn voor alle betrokkenen.

Prioriteer requirements op basis van hun waarde voor de klant/eindgebruiker en de zakelijke doelen. Valideer ze door feedback van stakeholders te verzamelen en te testen of ze voldoen aan de gestelde criteria. Als dat nodig is, herzie en pas de requirements aan om ervoor te zorgen dat de juiste functionaliteit wordt gegarandeerd. Een manier om requirements te prioriteren is door middel van de ‘MoSCoW’ methode. Deze afkorting staat voor de verschillende rangen, namelijk ‘Must have’, ‘Should have’, ‘Could have’ en ‘Would have/won’t have’ en geeft duidelijk de prioriteit aan van de requirements.

Door middel van procesanalyse krijg je inzicht in de bestaande workflows en kun je knelpunten identificeren. Een goede procesanalyse helpt je om de efficiëntie en effectiviteit van het requirements-engineeringproces te verhogen. Maak gebruik van tools zoals flowcharts en value stream mapping om een helder beeld te krijgen van het proces en om mogelijke optimalisaties te ontdekken.

Performance testing

Met performance testing meet je de snelheid, stabiliteit en schaalbaarheid van een (web)applicatie onder verschillende workload niveaus. Deze tests zijn van groot belang, omdat ze prestatieproblemen identificeren nog voordat ze de gebruikers beïnvloeden. Dit helpt je om een optimale gebruikerservaring te bieden en de reputatie van je merk te behouden.

Een succesvolle performance test omvat het opstellen van realistische scenario’s, het vaststellen van relevante Key Point Indicators (KPI’s), het uitvoeren van tests met verschillende workload niveaus en het zorgvuldig analyseren van de resultaten. Automatiseringstools kunnen helpen om de efficiëntie van de tests te verhogen. De Performance Testers van Heeyoo staan klaar om je te ondersteunen bij dit hele proces. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Bij een performance test zijn essentiële KPI’s onder andere responstijd, throughput, foutpercentage, resourcegebruik en gebruikersgelijktijdigheid. Deze metingen bieden waardevolle inzichten in hoe de (web)applicatie presteert onder verschillende omstandigheden.

Bij een performance test kunnen zich veelvoorkomende uitdagingen voordoen, zoals:

  • het simuleren van realistische gebruikersgedrag;
  • het verkrijgen van representatieve testdata;
  • het analyseren van grote hoeveelheden testresultaten.

Om deze uitdagingen aan te pakken, is het belangrijk om realistische testscenario’s te gebruiken, testdata te genereren en gebruik te maken van tools voor het analyseren van testresultaten.

Enkele populaire tools voor performance testing zijn JMeter, LoadRunner, Gatling en Apache Benchmark. Het is belangrijk om de juiste tool te kiezen op basis van je projecteisen, het beschikbare budget en de benodigde functionaliteiten voor het gewenste testniveau. Voer ook een proof-of-concept uit om de tool te evalueren voordat je een investering doet. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste tool? Neem gerust contact op!

Business Intelligence

Business Intelligence draait om het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens om op basis daarvan betere beslissingen te kunnen nemen. Het biedt waardevolle inzichten, onthult trends draagt bij aan het verbeteren van zakelijke prestaties.

Enkele belangrijke tools voor Business Intelligence zijn Power BI, Tableau, QlikView, en Google Data Studio. Het is belangrijk om de juiste tool te kiezen op basis van je budget, datavereisten, gebruiksvriendelijkheid en integratiemogelijkheden met je bestaande systemen. Meer informatie over het kiezen van de juiste BI-tool? Neem contact op!

Business Intelligence helpt je om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten, waardoor je beslissingen kunt nemen op basis van feitelijke informatie in plaats van intuïtie. Hierdoor ben je in staat om sneller en slimmer te handelen dan je concurrenten, wat uiteindelijk leidt tot een concurrentievoordeel.

Bij het opzetten van een succesvolle BI-strategie zijn er essentiële stappen die je moet volgen:

  • Identificeer je bedrijfsdoelen.
  • Bepaal de KPI’s die je wilt meten.
  • Verzamel en integreer relevante gegevens.
  • Kies de juiste BI-tools.
  • Ontwikkel rapporten en dashboards.
  • Blijf je strategie continu evalueren en aanpassen.

Effectieve rapporten dashboards visualiseren op een simpele manier KPI’s in grafieken en diagrammen. Deze visualisaties maken vergelijkingen tussen bijvoorbeeld de lopende periode t.o.v. de vorige periode of dezelfde periode vorig jaar. Ook kan het zijn dat er vergelijkingen kunnen worden gemaakt tussen budget, forecast, en factuals bij meer financieel georiënteerde dashboards. Stem ze af op de behoeften van je doelgroep, maak gebruik van relevante gegevens en zorg voor regelmatige updates om de bruikbaarheid en relevantie van zowel rapporten als dashboards te behouden. Meer inzichten halen uit je rapporten en dashboards? Onze data specialisten helpen graag!

Data engineering

Data engineering omvat het verzamelen, transformeren en beheren van grote hoeveelheden gegevens, zodat ze geschikt zijn voor analyse en gebruik. Het omvat het ontwerpen en bouwen van data- en ETL-pipelines, databases en infrastructuur om gestructureerde en ongestructureerde gegevens te verwerken en op te slaan. Hiermee leg je een solide basis voor effectieve data-analyse en besluitvorming. Een Data Engineer kan van toegevoegde waarde zijn bij het efficiënter maken en het automatiseren van de huidige dataverwerking, of het centraliseren van de data. In sommige gevallen kan de data verdeeld zijn over verschillende bronnen of locaties. In zulke gevallen wordt er gebruik gemaakt van bovenstaande methodes om deze data op een centrale plaats op te slaan. Ook kan er gebruik worden gemaakt van data engineering om verzamelde data te manipuleren in de database, om zo vernieuwende inzichten mogelijk te maken.

Data science (letterlijk: datawetenschappen) houdt zich bezig met het ontdekken van patronen in data met behulp van (statistische) analyses en modellen. Door een combinatie van domeinkennis, programmeren en wiskundige algoritmen kunnen complexe problemen worden opgelost en trends geïdentificeerd. Een Data Scientist gebruikt hierbij verschillende analysetechnieken, zoals classificatie, regressie, clustering en andere machine learning modellen. Hiermee speelt data science een belangrijke rol bij het ondersteunen van besluitvorming en het ontwikkelen van strategieën op basis van data.

Data engineering richt zich op het verzamelen, opschonen en transformeren van gegevens om ze klaar te maken voor analyse, terwijl data science het vakgebied is dat voorspellende en verklarende inzichten haalt uit grote bakken data, bijvoorbeeld door gebruikt te maken van machine learning modellen. Deze twee disciplines werken samen om een complete data-driven aanpak mogelijk te maken, waarbij ruwe data wordt omgezet in waardevolle kennis.

Een data warehouse is een centrale opslagplaats voor grote hoeveelheden gestructureerde gegevens uit diverse bronnen binnen een organisatie. Het stelt bedrijven in staat om data efficiënt te verzamelen, op te slaan en te beheren. Meestal omvat een datawarehouse een (relationele) database, een ETL/ELT oplossing (extractie, laden en transformatie) en tools voor analyses, rapportages en visualisatie. Een data warehouse helpt allesomvattend om met data waardevolle inzichten te verkrijgen, bedrijfsdoelstellingen te realiseren, als ook de veiligheid van de data te waarborgen.

Machine learning is een onderdeel van kunstmatige intelligentie (AI) en stelt computers in staat om zelfstandig te ‘leren’ op basis van (grote hoeveelheden) data. Dit doen ze op verschillende manieren, zoals supervised learning, unsupervised learning en reinforcement learning. Daarmee kunnen ze patronen in data herkennen, voorspellingen doen en beslissingen nemen. De concrete toepassingen (e.g., beeldherkenning, risico-/fraudedetectie, voorspellende analyse, etc.) worden inmiddels vaak gebruikt binnen diverse domeinen, zoals bankwezen en financiën, transport, retail, medische zorg, klantenservice en de landbouw.

Goed doordachte data pipelines zorgen ervoor dat je op een betrouwbare manier bruikbare inzichten kunt halen uit data. Er bestaan veel type pipelines, zoals data pipelines (kopieer de data uit de productiedatabase en plak in de analysedatabase), ETL (kopieer uit de productdatabase, maak het schoon en laad het in de analysedatabase), ELT (kopieer uit de productiedatabase, laad in de analysedatabase en maak het schoon) en Data Mesh (maak de data schoon in de productiedatabase en koppel er een dashboard aan).

Om een efficiënte data pipeline te ontwerpen en implementeren, moet je eerst de behoeften van je organisatie begrijpen en de vereisten voor gegevensverwerking en analyse vaststellen. Kies vervolgens de juiste technologieën en tools die passen bij je data pipeline. Ontwerp een goed gestructureerde en schaalbare architectuur en test de pipeline grondig voordat je deze in productie neemt. Onze Data Engineers kunnen je ondersteunen bij het ontwerpen en implementeren van een data pipeline.

Cloud computing speelt een essentiële rol in data engineering, omdat het schaalbaarheid, flexibiliteit, veiligheid en kosteneffectiviteit biedt. Het stelt Data Engineers in staat om snel toegang te krijgen tot rekenkracht en opslagruimte om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en op te slaan. Cloudplatforms bieden ook geavanceerde services voor gegevensverwerking, zoals big data processing en machine-learning. Hierdoor kunnen organisaties optimaal profiteren van hun gegevens en waardevolle inzichten verkrijgen om betere beslissingen te nemen en hun concurrentiepositie te versterken.

Populaire cloudplatforms die geschikt zijn voor data engineeringprojecten zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform (GCP). Deze platformen bieden een breed scala aan diensten en tools voor gegevensopslag, gegevensverwerking, machine learning en analyses, waardoor ze ideaal zijn voor data engineeringtaken. Met deze platforms kunnen organisaties naadloos schakelen tussen verschillende gegevensverwerkingsstappen en kunnen ze profiteren van geavanceerde technologieën om waardevolle inzichten uit hun gegevens te halen. Hulp nodig bij de keuze voor het juiste platform? Onze specialisten staan voor je klaar!

Get in touch

Niet gevonden wat je zocht?

Staat het antwoord op je vraag er (nog) niet tussen? Geen paniek! Onze specialisten nemen maar al te graag de tijd om een antwoord op je vraag te geven.

SYSQA is nu Heeyoo

SYSQA gaat vanaf nu door onder de naam Heeyoo. Een club vol enthousiaste experts die de jarenlange skills en expertise van drie bedrijven (SYSQA, Computest DevOps en CloseSure) combineert. Kortom, ook in dit nieuwe jasje staan we klaar om jouw digitale ambities waar te maken. Meer weten?

Bedankt, we gaan voor je aan de slag!