Nieuws: Wij hebben onze krachten gebundeld met Computest en CloseSure! De samenvoeging van activiteiten
en verbreding van de dienstverlening zorgt voor een leidende positie in DevOps.

Lees het persbericht!

In januari werden we door de International Requirements Engineering Board (IREB) voor de achtste keer erkend als Training Provider. Aanleiding voor een pleidooi van Niels Winkel voor het belang van requirements engineering bij software ontwikkeling.

Training op foundation én advanced level

Niels: “De erkenning van IREB betekent dat we professionals ook in 2018 voorbereiden op het examen voor ‘Certified Professional for Requirements Engineering’ (CPRE). Zowel Foundation Level als op Advanced Level. De opleidingen die we hiervoor hebben ontwikkeld voldoen dan aan de eisen die IREB voor het verzorgen hiervan aan Training Providers stelt.

Helft fouten systeemontwikkeling door onduidelijke requirements

Meer dan de helft van de fouten die worden gemaakt bij systeemontwikkeling komt voort uit onduidelijke of onjuiste requirements. En ongeveer de helft van je projectkosten bestaat uit herstelkosten. Dan hebben we het alleen nog maar over de harde kant. Wat denk je dat zoiets doet met arbeidsvreugde, voldoening en klanttevredenheid? Dit geeft aan hoe ontzettend belangrijk goed gekwalificeerde specialisten op het gebied van requirements zijn.”

Requirements centraal in ontwikkeltraject

Volgens Niels moet je requirements centraal stellen wanneer je een ontwikkeltraject succesvol wilt laten zijn: “Wil je discussies, dubbel werk en tijdrovend herstelwerk voorkomen, dan check je voor en tijdens de realisatie of de tussen- en eindproducten voldoen aan je opgestelde requirements.”

Maar hoe doe je dat dan? “Hier is een goede samenwerking tussen Business en IT voor nodig. Requirements engineers zorgen ervoor dat alle stakeholders op het juiste moment betrokken zijn. Ze houden rekening met de project- en organisatiedoelstellingen, waarmee ze voorkomen dat er onnodige functionaliteiten worden gebouwd. De requirements die dan worden opgesteld zijn concreet en meetbaar. Zodat voor iedereen duidelijk is wat er moet worden ontwikkeld en dat de neuzen dezelfde kant op staan”, aldus Niels.

Voordelen van requirements engineering

Als we hem naar de voordelen van Requirements Engineering op een software ontwikkeling traject vragen somt hij op:

  • “Je krijgt veel meer zekerheid over dat het uiteindelijke systeem aan jouw specifieke wensen en eisen voldoet.
  • Er ontstaan veel minder discussies tijdens het project omdat er veel meer duidelijkheid is over waar het uiteindelijke systeem aan moet voldoen.
  • Er is een betrouwbare planning en kostencalculatie. Je hebt beter grip op het te realiseren systeem, het project en betrokken partijen.
  • Je bespaart veel tijd, geld en frustratie wanneer er geen onnodige functionaliteiten worden gebouwd.
  • De heldere doelstellingen voor het project en het systeem zorgen voor een hogere betrokkenheid en tevredenheid van ontwikkelaars en eindgebruikers.”

Requirements engineers van SYSQA helpen je met

  • Het opstellen van je requirements (zowel business- en systeemrequirements).
  • Het valideren van je requirements.
  • Het beoordelen van je huidige requirementprocessen.
  • Het opleiden of coachen van je medewerkers op het gebied van requirements.

“Als onafhankelijke dienstverlener op het gebied van kwaliteit en veiligheid in IT, mogen onze opdrachtgevers van ons verwachten dat wij altijd up-to-date zijn in ons vakgebied. Zo’n IREB erkenning is hier een goed voorbeeld van”, sluit Niels af.

Requirements Engineering is een belangrijk onderdeel van IT Quality Assurance. Wil je hier eens over verder praten?
Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en relevantste artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!

Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!